3 manieren hoe zonnepanelen installateurs je veel geld kunnen kosten!
Maak snel een
prijsschatting!
1. Andere panelen, omvormer, of batterijen geplaatst dan in offerte overeengekomen
Dit komt vaker voor dan je zou denken. Het kan op lange termijn grote problemen veroorzaken en de installateur kan er veel geld mee verdienen. Zorg ervoor dat de offertes juist beschreven zijn en controleer of de panelen, omvormer, etc. de juiste labels hebben.
2. Te veel batterijen
Houd rekening met het aantal ontladingen. Grotere batterijen gaan langer mee, maar te grote batterijen zijn vaak verspild geld. Houd ook rekening met de ontladingssnelheid. Gebruik de tool van UGent op de volgende link (UGent link) om je jaarlijkse elektriciteitsverbruik te berekenen in MWh.
Een andere eenvoudige vuistregel is om je piekverbruik (kW) te nemen en dit te vermenigvuldigen met 4. Zo houd je rekening met de maximale ontladingssnelheid van veel batterijen en heb je voldoende capaciteit voor de hele dag.
Let op: je adviseur heeft vaak alleen batterijen beschikbaar van leveranciers in vaste groottes. Soms zijn je noden hoger dan de standaarduitvoering, dus vraag je adviseur om de wiskunde aan te tonen.
3. Te veel zonnepanelen
Het is niet de bedoeling dat je meer energie genereert dan dat je gebruikt. Heb je een jaarlijks verbruik van 4.000 kWh, dan zal een verkoper je proberen om je volledig verbruik 100% te dekken.
Is dit wel nodig volgens jou? Niet persé voor iedereen. Het is eerder een vuistregel in de verkoop. Alhoewel je zo inderdaad wel het meeste rendement haalt uit je investering. Beter de investering maximaliseren nu dat ze toch al op het dak zitten. Niet?
Toch heb je de keuze om te kiezen voor minder panelen als je budget niet verder wil. Zoals wanneer je voorspelt een lager energieverbruik te hebben als vorig jaar. (bv. een kind gaat het huis uit, of je plaatste een zuinige warmtepomp installatie ter vervanging van elektrisch verwarmen)
Verkopers horen altijd de volgende vuistregel toe te passen:
Watt piek installatie in Wp x vuistregel efficiëntie = Jaarverbruik in kWh
Voorbeeld ideale wereld:
Bij een jaarlijks verbruik van 4.000 kWh bij een installatie, perfect zuiders-gericht & zonder schaduw op het dak, zal men 12 panelen kiezen van een normale zonnepaneel van 340 Wp. Voor een totaal van: 12 x 340 Wp = 4080Wp. De efficiëntie is dan 100%
Let op! Zonnepanelen met een lagere Wp (Watt piek vermogen) per paneel zijn vaak goedkoper. Zolang er voldoende plaats is op het dak, hoort je adviseur te kiezen voor een selectie van goedkopere panelen met een gewoonlijk lagere Wp.
Uitzondering hierop zijn:
- wanneer je dak te klein is voor de lagere vermogen panelen.
- wanneer voor jou persoonlijk de extra garantiejaren en kwaliteiten van het paneel overtuigender zijn.
Waar het vaker misloopt is wanneer de efficiëntie niet 100% is, of wanneer de verkoper het jaarverbruik compleet negeert of ver overschiet.
Om de correcte efficiëntie te nemen hoort men gebruik te maken van een 'Tabel van Hespul'. Ook moet men dan rekening houden met eventuele schaduw op het dak. Dit is zeker niet altijd even wetenschappelijk.
Deze tabel ziet er uit als volgt:
4. Onderhoudscontracten
Zonnepanelen, thuisbatterijen en omvormers hebben weinig tot geen onderhoud nodig. Als er een probleem optreedt, meld dit dan gewoon. Veel installateurs rekenen 90-200 euro per jaar voor onderhoud, terwijl je vaak zelf kunt zien dat er iets mis is met de app van de omvormer zonder dat dit geld kost.
5. Slechte omvormer en elektrische schakeling
Als er veel zonnepanelen in de straat zijn of er thuis weinig energie verbruikt wordt bij volle zon, kunnen de overspanning-schakelingen of de omvormer niet juist werken. Hierdoor kunnen de stopcontacten soms veel hoger komen dan 230-240V.
Dit kan problemen veroorzaken met huisapparatuur zoals fornuizen, televisies, computers, koelkasten, dampkappen en meer. Op lange termijn zullen deze vroeg of laat stukgaan.
Enkele kleine witgoed reparateurs hebben me laten vertellen dat ze er zo wel wekelijks 2 tot 6 gevallen voorkrijgen. Lap zeg! Als je kookfornuis van €6.000 stuk gaat door overspanning van de zonnepanelen installateur. Zo worden soms wel overspanningen gemeten tot 280V!
Heb je geen slimme meter of overspanning-schakeling? Dan ligt het misschien aan de slechte schakelingen van je buurmannen in het straat.
Een omvormer hoort uit te schakelen wanneer de spanning (Voltage) boven een geschikt niveau komt. Is dit niet zo bij je thuis? Dan meld je dit best bij je installateur met de nodige aangetekende brief.
Jona Halffman
jona@halffapp.com
IT Bentleads
Maak snel een
prijsschatting!